1990'dan bugüne büyüyen tecrübemizle!
Prefabrik Sanayi Yapısı İmalat Süreçleri
- 27 Eylül 2023
- 1 Yorum
Prefabrik sanayi yapısı, fabrikalarda modern teknolojiler kullanılarak imal edilen ve avantajları bulunan bir yapı çeşididir. Hem güven hem de kullanım açısından oldukça konforlu olan bu yapılar son yıllarda çok sık tercih edilmektedir. Bu yapılar sanayi ortamında imal edilirler ve kurulmaları istenilen bölgeye taşınarak montajlanırlar. Birçok farklı kullanım alanına uygun bir şekilde üretilip, belirli imalat aşamalarından geçirilmesinin ardından güvenli bir şekilde kurulumu sağlanır. Prefabrik sanayi yapılarının kullanımına farklı alanlarda rastlamak mümkündür. Bu konuda herhangi bir kısıt bulunmamaktadır. Birçok farklı kullanım için imal edilmeleri mümkündür.
Prefabrik Sanayi Yapısının Kullanım Alanları Nelerdir?
Prefabrik sanayi yapısı, imalatının hızlı olması ve yerinde kurulum sağlanması açısından oldukça sık tercih edilmektedir. Ayrıca farklı kullanım imkanları sunması da bu yapıları daha cazip kılmaktadır. Bu yapılar tek katlı olabileceği gibi çok katlı olarak da imal edilebilmektedir. Prefabrik yapısının kullanımına ev ve iş yerleri olarak çok rastlamak mümkündür. Bunun yanında şantiye ortamları için prefabrik yapılar oldukça kolay bir kullanım sağlamaktadır. Ayrıca taşınabilir tuvaletler, yemekhane veya yatakhaneler, bekçi ve güvenlik kulübeleri gibi pek çok yapı için prefabrik sistemler tercih edilebilmektedir.
Prefabrik Sanayi Yapılarının Yapım Aşamaları
Prefabrik sanayi yapısının yapım aşamaları 4 farklı kısımdan oluşmaktadır. Bunlar;
- Proje aşaması
- Üretim aşaması
- Nakliye aşaması
- Montaj aşaması
Öncelikli olarak projelendirme aşaması ile başlayan bu prefabrik yapılar için projenin doğru ve etkin bir şekilde yapılması ve tamamlanması çok önemlidir. Aksi halde üretim ve kurulum aşamasında problemler doğabilmektedir. Sonraki aşama olan üretim aşamasında, farklı teknikler kullanılarak üretim işlemleri gerçekleştirilmektedir. Bu aşama özen isteyen en önemli aşamalardan biridir. Üretim işlemi, genellikle teknolojiye dayalı cihazların yardımı ile sağlanmaktadır. Nakliye ve montaj aşamalarında belirli güvenlik önlemlerinin alınması ve prefabrik yapı elemanlarının zarar görmemesi oldukça önemlidir. Bu yapı elemanlarının montajı da imalatı kadar kolay gerçekleştirilebilmektedir.
Prefabrik Yapıların İmalat Aşamaları Ne Şekilde İlerler?
Prefabrik yapıların fabrika imalatına geçmeden önce projelendirme işlemi yapılmaktadır. Bu aşamada yapıların her detayı ile ilgilenilmektedir. Doğru projelendirme yapılması, yapının istenilen şekilde imalatı ve montajı için oldukça önemlidir. Projenin netleşmesinin ardından fabrikada üretim aşamasına geçilmektedir.
Prefabrik sanayi yapısının üretiminde genellikle otomatik ve teknolojiye dayalı makineler tercih edilmektedir. Bu sayede her bir işlem daha kısa sürede ve güven ile tamamlanmaktadır. Çelik kalıplar, bilgisayar kontrolü ile kullanımı sağlanan beton santralleri ve vinçler üretim aşamasında kullanılan bazı tam otomatik makinelerdir. Üretim aşamasında kullanılan çelik kalıplar vasıtası ile, tasarımı ve boyutu belirlenen prefabrik yapıların imalatı sağlanmaktadır. Kullanılan kalıplar genellikle sabit ve yatay kalıplardır. Daha küçük yapı elemanlarının imalatı için ise aynı şekilde imal edilen farklı boyutlardaki kalıplar kullanılmaktadır.
Çatı makasları gibi daha karmaşık yapılı ve büyük boyutlu yapı elemanları için farklı kalıplar kullanılmaktadır. Beton prefabrik sanayi yapıları imalatı esnasında, beton döküm işleminden kaynaklanabilecek sorunları ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır. Bu sebeple bu kalıplar genellikle yanları açılır şekilde ve destekli bir şekilde imal edilmektedir.
Üretim aşamasının tamamlanmasının ardından, prefabrik yapı parçaları üretim alanındaki kapalı depolarda saklanmaktadır. Şantiye ortamına taşınan elemanlar ise, yapının montajlanacağı alanlarda sağlıklı bir şekilde saklanmalı ve depolanmalıdır. Fabrika ve şantiyelerde depolanan bu elemanlar için güvenliğin sağlanması oldukça önemli bir konudur. Bu da bu yapı elemanlarının yan yana veya üst üste sıralanması ve ahşap veya beton takozlar kullanılarak desteklenmesi ile sağlanabilmektedir.
Prefabrik Yapıların Avantajları Nelerdir?
Prefabrik sanayi yapısı kullanımında birçok avantaj ile karşılaşılması mümkündür. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir;
- Prefabrik sanayi yapısı istenilen şekilde ve boyutta imal edilebilirler.
- Fabrikada imal edilip istenilen yerde kuruldukları için imalat aşaması oldukça hızlıdır.
- Prefabrike yapılarda, yapılarda yer alan odalarda yer değişikliği yapılabilmektedir.
- Üretim ve kurulum aşamasında, yerinde imal edilen yapılara göre çevreye çok daha az zarar verilmektedir.
- Prefabrike yapı inşaatıyla beraber malzeme sarfiyatı en aza düşürülmektedir. Ayrıca ham madde ile enerji kaynaklarından en üst düzeyde faydalanılabilmektedir.
- Yüksek mekanik teknolojiye sahip kontrollü üretim ortamında ve yüksek kaliteli ürünlerle imal edilmektedir.
- Fabrika ortamında üretildiğinden işçilik azaltılır, güvenli ve sistematik bir çalışma ortamında üretim gerçekleştirilir.
- Tasarımlarda üretim öncesi anında değişiklik ya da eklemeler yapılabilir.
- Yıpranma payı oldukça düşüktür. Dolayısıyla bakım ve yenileme masrafları da daha azdır.
- Daha sonrasında sökülerek talep edilen başka bir konuma monte edilebilir.
- Prefabrike yapıların çatı ve duvar malzemeleri farklı çeşitlerde olabilmektedir ve kişinin isteğine göre çeşitlendirilebilmektedir.
- Prefabrik sanayi yapılarınsa ses ve ısı yalıtımı yerinde imalatı gerçekleştirilen yapılara göre çok daha kolay gerçekleştirilmektedir.
- Bu yapılar diğer yapılara göre oldukça esnektir. Dolayısı ile depreme ve diğer çevresel olaylara karşı çok daha dayanıklı olma özelliğine sahiptir.
1 Comment
Prefabrik Sanayi Yapısı Nakliye ve Montaj Süreçleri | Beltaş Yapı Elemanları
[…] Prefabrik Sanayi Yapısı İmalat Süreçleri […]