1990'dan bugüne büyüyen tecrübemizle!
Deprem Performans Analizi Nedir?

Deprem Performans Analizi Nedir?

Prefabrik sanayi yapıları son yıllarda betonarme yapılar gibi büyük bir rağbet gören ve pek çok alanda kullanılan ürünlerdir. Prefabrik sanayi yapılarının sağladığı avantajlar, bu yapıların daha fazla tercih edilmesini sağlar. Prefabrik sanayi yapıları da tıpkı betonarme yapılarda olduğu gibi deprem performans analizi yapılır.

Deprem Performans Analizi Nedir? Ne İşe Yarar?

Deprem performans analizleri, betonarme ve prefabrik sanayi yapıların güvenilirliğinin tespit edilmesini sağlayan analizdir. Bu analiz, şiddetli depremlere karşı yapı sahiplerini uyaran bir rapor olarak da değerlendirilebilir.

Yapılar, depreme karşı dayanıklı olup olmadıkları hususunda analiz edilirler. Alanında uzman ekipler tarafından yapılan bu analiz, son teknoloji ile geliştirilmiş cihazlar aracılığıyla yapılır. Böylece deprem yönetmeliğinde yer alan maddelerin karşılanıp karşılanmadığı öğrenilir.

Deprem Performansı Analizi Neden Önemlidir?

Türkiye’de fay hatları oldukça yoğundur. Bu bakımdan deprem performans analizinin yapılması son derece önemlidir. Fay hatlarının yoğunluğundan dolayı her türlü olasılığa karşı tedbir almak, can ve mal güvenliği açısından gereklidir.

Deprem performans analizi, yapının depreme dayanıklı olup olmadığını anlamayı sağlar. Eğer incelenen yapı yönetmelikte bulunan düzeyi karşılamıyorsa hemen güçlendirme projesi hazırlanmaya başlanır. Böylece yapının depreme karşı gereken biçimde kuvvetlendirilmesi hedeflenir.

Deprem Performans Analizi Nasıl Yapılır?

Deprem performans analizleri, aşağıda maddelenen aşamalarla gerçekleştirilir;

  • Öncelikle söz konusu yapının statik ve mimari projeleri uzman ekiplerce inceleme altına alınır.
  • İnceleme sonrası yapının beton dayanımı öğrenilmek üzere karot numunesi alınır.
  • Bu numune, özel bir laboratuvarda dayanım ölçümünden geçer.
  • Bu ölçümden sonra yapıda kullanılmış olan demirlerin çapı, adeti, etriye aralıkları ilgili cihazlar yardımı ile ölçülür.
  • Bu aşamanın ardından yapının müsait bir kısmına muayene çukuru açılır. U çukurdan yapının temeline bakılır.
  • Yapının temelinde jeolojik zemin etüdü yapılır.

Deprem performans analizi, analizi gerçekleştiren ekibin hızına ve incelenen yapının büyüklüğüne göre bir hafta ila 10 gün arası bir zaman diliminde tamamlanır. Yapıdan alınan numunenin incelenmesinin ardından ulaşılan veriler raporlanır. Bu rapor sonucunda verilerin deprem yönetmeliğindeki maddelere uyumlu olup olmadığı ortaya çıkar.

Eğer yapı yeterince güçlü değilse, uzman ekipler izleyecekleri güçlendirme yöntemini yapı sahibiyle paylaşır. Samsun’da bulunan yapılarda deprem performans analizi yapılması güvenlik açısından gereklidir.

Leave A Comment

Projenizi inceleyerek hizmetlerimiz hakkında kapsamlı bilgi sunmak için sizi arayalım.

Ücretsiz Analiz Talep Et