1990'dan bugüne büyüyen tecrübemizle!

Çevre Düzenleme Elemanları Nelerdir?

Çevre düzenleme, binalara ait olan bahçe ya da teras gibi alanların hem kullanışlı hem de temiz bir görünüm sergileyecek forma bürünmesi için yapılan çalışmaların bütünüdür. Ayrıca yollar ve kaldırımlarda kullanılan yapı elemanları da çevre düzenleme konusu içindedir. Amaç çevre düzenleme elemanları kullanılarak daha sağlıklı, temiz, kullanışlı ve güzel bir görünüm elde etmektir.

1.Parke Taşları

Şehirlerde daha güzel, estetik ve yaşanılır mekanların elde edilmesinde önemli bir yere sahip olan parke taşları, uzun yıllar doğa şartlarına ve ağır yüke dayanabilirler. Şehir içi yollarda ve tretuar kaplamalarında, sanayi alanları ve yollarında, araç park alanlarında, ticaret merkezlerinde, fabrika çevreleri ve yoğun çalışmalara maruz kalan taşlar yıllarca bozulmadan kullanılabileceği gibi farklı renk seçenekleri ile de mekanlara canlılık verirler. Çevre düzenleme uygulamalarında oldukça sık kullanılan yapı elemanlarıdır.

2.Bordür ve Menhol Taşları

Bordür ve menhol taşları, yaya yollarının araç ve yeşil alanlardan ayrıldığı tüm sınırlarda kullanılır. Yüksek yoğunlukta ve mukavemette sıfır slamplı betonun preslenmesiyle imal edildiğinden kış şartlarına karşı oldukça dayanıklıdırlar. Çevre düzenleme işlemlerinde kullanılan bu taşlar, kentsel dış mekânlarda kaldırımların düzenli ve estetik görünmesini sağlarlar. Bordür taşlarının var olma amacı bir bölgeyi işaretlemektir. Genellikle tali ve şehirlerarası yollarda kullanılırlar. Ayrıca, oto park alanı, yaya yürüyüş yolu, park, okul, bahçe, fabrika ve akla gelebilecek her türlü yapılanmada kullanılabilirler.

3.Yağmur Olukları

Yüksek yoğunlukta ve mukavemette sıfır slamplı betonun preslenmesiyle imal edildiğinden daha uzun ömürlüdür. Zamana ve iklim koşullarına dayanıklıdır. Çevrede biriken suların rögarlara toplanmasını sağlayan su taşıyıcı elemanlardır.

4.Kablo ve Plaka Taşları

Kablo ve plaka taşları, yüksek betonarme kablo elemanlarının muhafaza edilmesi için kullanılmaktadır. Kabloların zarar görmemesi ve oluşabilecek herhangi bir tehlikenin önüne geçebilmek açısından oldukça önemli bir yapıdır. Çevre düzenleme uygulamalarında, kullanım alanlarına göre parke taşlarının boyutlarında değişiklik meydana gelebilir.

5.Karo ve Plaka Taşları

Karo, kiremit, seramik, doğal taş, metal ya da cam gibi sert malzemelerden üretilmiş parçalardır. Genellikle çatılarda, yerlerde ve duvarlarda kullanılır. Bir diğer kullanım alanı ise tavanlar olup, perlit, ahşap ve değişik malzemelerden yapılabilmektedir. Çatı kaplama karoları yağmurdan koruma amaçlı tasarlanırlar. Genellikle kil ve doğal taş kullanılmakla birlikte beton ya da plastik kökenli malzemeler de kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca kilden yapılmış ve sırlı kiremitler de kullanılır.

Tavanlarda kullanılan karolar genellikle hafif malzemelerden yapılmaktadır. Çelik ızgara, strafor, ahşap, alçı gibi malzemelerden yapılır. Aynı zamanda ısı ve ses izolasyonu sağlamaktadırlar. Dekorlu karolara yer ve duvar seramikleri üzerinde ya da seramikten oluşturulmuş mozaiklerde rastamak mümkündür. Bunlar yer duvar ya da tavanlarda kullanılabilmektedir. Pompei’deki duvar resimleri ya da Zeugma tablosu bu grupta düşünülebilir. Ayrıca ev ortamında havuzlarda, şöminelerde ve kimi zaman dış kaplamalarda da karoların kullanıldığını görmek mümkündür.

6.Duvar Panelleri

Duvar paneli şık ve dekoratif görüntüsünün yanında en önemli özelliği ısı ve ses yalıtımı sağlıyor olmasıdır. Diğer çözümlere göre daha uygun bir yöntemdir. Duvar paneli ham maddesi strafor paneldir. Üzerine beton harcı dökülür ve sonrasında kurutma bölümlerine ızgara yardımıyla dizilerek yerleştirilir. Son işlem olarak makinalarda renk baskısı yapılır. Duvar panelleri ev, ofis, kafe, restoran, hastaneler ve okullar gibi birçok yerde rahatlıkla uygulanabilir. Duvar paneli uygulamasını banyo gibi ıslak zeminli bölgelerde de rahatlıkla uygulanabilir.

7.Çiçeklikler

Çevre düzenleme denince akla ilk gelenlerden biri estetik görünümleri nedeni ile çiçekliklerdir. Genellikle, villa bahçeleri, apartman, bina ve site bahçeleri bahçe peyzajı, kapalı otopark üstü bahçe, yeşil alanlar, bungalov bahçeleri, park bahçe ve otopark düzenlemelerinde, açık teraslarda, apartman girişlerinde yeşil istenen her alanda kullanılabilirler. Ahşaptan yapılan bu çiçeklikler çevre düzenlemede oldukça estetik bir görünüme sahiptirler. Farklı boyutlarda üretilebilirler.

8.Beton Direk (Çit Direği)

Daha çok boş arsalar, hava alanları ve askeri sınırların çevre güvenliğinde kullanılan amacı, sahip olunan sınırları belirlerken etkili de bir çevre güvenliği de sağlamak olan beton direkli çitler, en çok tercih edilen tel çit direkleridir.  Hazır kalıplar içerisine demir donatı döşenerek betonla doldurulup kurutarak hazır hale getirilen beton direkler kullanıma hazır hale getirilir. 

9.Şev Taşları

Yamaçlı yerlerde toprağın kaymasını önleyen elemanlardır. Çiçeklikli veya düz duvar olarak kullanılmaktadır. Şev taşı sağlam ve şık görünümü ile eğimli bölgelerde toprağın kaymasını engelleyen beton elemanıdır. Şev Taşı eğimli bölgelerde kot farklarını düzenleme, kademe oluşturma ve yol kenarlarında toprak kaymayı engelleme amaçlı olarak kullanılır. Bu kullanımlar esnasında uygulandığı alandaki görünümünde estetik bir görünüm sağlamaktadır.

10.Çevre Düzenleme Malzemeleri

Tüm bunlar dışında, çevre düzenleme için kullanılan, çim bordürü, kenar ayrım taşı, bahçe ve yol bordürü, karayolu ve refüj bordürü, yaprak taşı, kilit parke, s taşı, tek dekor gibi çeşitli çevre düzenleme elemanları da bulunmaktadır.

2 Comments

  • Kemal

    Bilgilendirici bir yazı olmuş.

    Teşekkürler.

  • Parke Taşı Nedir? | Beltaş Yapı Elemanları

    […] Çevre Düzenleme Elemanları Nelerdir? […]

Leave A Comment

Projenizi inceleyerek hizmetlerimiz hakkında kapsamlı bilgi sunmak için sizi arayalım.

Ücretsiz Analiz Talep Et